Animație SocioEducativă – Marian Ancuța

Animație SocioEducativă – Marian Ancuța

Animație SocioEducativă – Marian Ancuța

Marian Ancuța este animator socio-educativ certificat BAFA (Brevet d’Aptitudes au Fonctionne d’Animateur) ]n anul 2002 in Bordeaux/ Franta – Union française de centre de vacances și are o experiență de peste 15 ani în domeniul educației, formării și animației socio-educative. Momentan este profesor de engleză în regiunea Bretagne din Franța. A fost membru în Consiliul Consultativ de Tineret al Consiliului Europei (Youth Advisory Council) și presedinte al Rețelei Europene de Animație ENOA-European Network of Animation.

Marian a coordonat atât proiecte locale în orașul său natal Târgu-Jiu cât și numeroase proiecte internaționale de participare activă a tinerilor la viața comunității promovând dialogul intercultural și cetățenia activă. Folosește tehnici ale animație socio-educative care crează contexte de învățare și de dezvoltare personală si profesională în rândul tinerilor și adultilor.

Animația socio-educativă folosește ca principal instrument de lucru Jocul. Respectând reguli și ‘însuflețind’ grupuri și spatii, jocul poate fi un mijloc de socializare, de integrare și adaptare. Animației socio-educative are următoarele funcții: socializare, ludică și recreativă, educativă și de culturalizare, inovatoare și de reglare socială.

Astfel animația socio-educativă apare ca un mijloc de integrare și de adaptare, favorizează comunicarea, orientează energiile spre sarcini colective. Animația apare ca o alternativă la actualul mod de realizare a educației care vine să completeze ceea ce învățăm în școală, reprezentând totodată un instrument de transmitere a culturii. Animația oferî posibilitatea descoperirii unor noi stiluri, moduri de viață, având o functie inovatoare prin însăși alternativa pe care o oferă.

Mai multe informații despre animație socio-educativă găsiți AICI.
Mai jos un filmuleț pentru a intra în atmosfera atelierului: