TOTEM (Drumming) – Jean Baptiste Odobestianu și Ana-Maria Anghelescu

TOTEM (Drumming) – Jean Baptiste Odobestianu și Ana-Maria Anghelescu

TOTEM (Drumming) – Jean Baptiste Odobestianu și Ana-Maria Anghelescu

Jean-Baptiste Odobeștianu este muzicoterapeut atestat în Franța, licențiat în Pedagogie Socială și fondator al metodei TOTEM. De-a lungul timpului a lucrat cu diferite categorii de persoane, și a dezvoltat proiecte destinate persoanelor nevăzătoare, tinerilor instituționalizați, persoanelor cu sindrom Down sau cu tulburări din spectrul autist, precum și alte categorii defavorizate. Totodată  formator în proiecte Erasmus+.
Ana-Maria Anghelescu este specializaă în antropologie și masterand al programului de Pedagogii Alternative și Arte Teatrale în Educație la Facultatea și Psihologie și Științele Educației din București, formator și co-fondator al metodei TOTEM. A desfășurat activități destinate tinerilor din medii defavorizate sau cu diverse forme de handicap, colaborând în proiecte cu instituții și organizații precum Primăria Municipiului București, D.G.A.S.P.C. sector 6, Teach For Romania, Cercetașii României și a fost implicată în proiecte Erasmus+.

Metoda TOTEM este un acronim al metaforei „Therapy Of Tribes Educating Minds” și include activități de muzicoterapie, învățare nonformală, dezvoltare personala sau teambuilding Promovează concepte ca educația emoțională, leadership, atitudine nediscriminatorie, combaterea discursului instigator la ură, fairplay sau spirit civic și comunitar. Metoda face apel la abilitatea participantului de a se exprima și de a comunica prin sunete muzicale, de a improviza și crea prin intermediul unui obiect sonor. Muzica astfel creata poate fi uneori chiar o compoziție muzicală elaborată, dar cel mai adesea ea este o forma de meloterapie a cărei valoare terapeutică rezidă în expresia emoțională. Pentru asta utilizează instrumente de percuție de origine amerindiană, africană, asiatică cuprinse în “metafora – totem” ca element centralal activităților desfășurate. Printre acestea se numara: Djembe (tobe africane), Tamburine, Maracas, OceanDrum, Bol Tibetan, Tingsha, Caxixi, Clave si multe altele.

Mai multe informații găsiți AICI.
Iar mai jos un scurt material video pentru a înțelege mai bine ce se va întâmpla în acest atelier la Festivalul Nonformal.